25.05.2021
RECENZJA KSIĄŻKI “SITOPIA. JAK JEDZENIE MOŻE OCALIĆ ŚWIAT” Z SERII “MIASTO SZCZĘŚLIWE”
W naszej “Biblioteczce miłośnika architektury” nie mogło zabraknąć tej nowości wydawniczej. Choć sporo osób może zastanawiać się, dlaczego wybraliśmy “książkę o jedzeniu”, to jednak zagłębiając się w jej treść, dowiadujemy się, że żywienie ma ogromny wpływ na to, jak wyglądają i mogą wyglądać współczesne miasta. Przeczytajcie recenzję i weźcie udział w konkursie - do wygrania “Sitopia" w formie e-booka.
“Cały świat zdeterminowany jest przez jedzenie”
Wracając jeszcze do wyjaśnień, dlaczego wybraliśmy tę książkę do recenzji, zacytujmy słowa Pawła Bravo, dziennikarza i felietonisty kulinarnego, który tak pisze we wstępie:
“Cały ludzki świat i sposób naszego w nim bytowania jest zdeterminowany przez jedzenie - a taki jest sens tytułu książki, którą trzymasz w rękach. Opisuje go równanie, którego złą stronę mniej więcej znasz (…) A jeśli nie całkiem znasz, to Carolyn Steel zaraz cię wprowadzi w jeszcze więcej szczegółów (…). Czy jest zatem w ogóle jakaś dobra niewiadoma, po drugiej stronie tego wzoru? Jakaś strategia realnej, trwałej, zmiany na lepsze (…) Jak zatem każdy może na swoją małą miarę rozszczelniać system, żeby nasza troska o świat i siebie znalazła praktyczny, planetarny wymiar.”
Na te pytania stara się odpowiedzieć autorka w siedmiu rozdziałach:
"Opowieść ma źródło w samym jedzeniu, przemieszczając się przez ciało, dom, społeczeństwo, miasto i wieś, naturę oraz czas. Na każdym etapie - lub stopniu - tej podróży przez pryzmat pożywienia odkrywam źródła i dylematy naszej obecnej sytuacji i pytam, jak możemy ją poprawić."
Dzięki lekturze dowiemy się, jak żywność może pomóc nam zmierzyć się z bolączkami współczesnego świata.
Co w tej książce może zainteresować architekta, urbanistę i aktywistę miejskiego?
Carolyn Steel podkreśla, że w epoce przedprzemysłowej “związek z ziemią, która karmi” odczuwali nie tylko rolnicy, ale też mieszkańcy miasta. Na kartach książki pokazuje inicjatywy miejskie i podmiejskie, które mają przywrócić tę więź. Są to m.in.:
- Projekty typu One Planet Living. Tworzenie zrównoważonych społeczności obejmujących połacie ogrodów, balkony, ogródki działkowe jako plan zminimalizowania śladu węglowego i pomocy w budowaniu poczucia wspólnoty.
“Przez połączenie wysokogatunkowego ekoprojektu z dużymi przestrzeniami publicznymi i prywatnymi, na których możemy mieszkać, rozwijać się, pracować i bawić, możemy odzyskać poczucie wspólnoty, która niegdyś napędzała wioski i dzielnice miejskie, tworząc styl życia, jaki ludzie naprawdę chcieliby prowadzić.”
- Ruchy typu Slow Food realizujące inicjatywy takie jak: skrzynka od rolnika, kuchnie i ogrody społeczne, mikrowarzelnie, mikropiekarnie, kooperatywy spożywce, rolnictwo wspierane społecznie.
“Dobre jedzenie (…) to coś więcej niż przyjemność, to społeczna odpowiedzialność (…) Powinniśmy aktywnie angażować się w żywienie samych siebie (…) To wcale nie oznacza, że trzeba kopać ziemniaki czy doić krowy o czwartej nad ranem; można po prostu respektować rolnictwo wspierane społecznie czy targi, na których sprzedają lokalni rolnicy, albo dołączyć do programu typu skrzynka od rolnika (…) W istocie oznacza to skierowanie naszej uwagi, uznania i ciężko zarobionych pieniędzy, na tych, którzy z miłością produkują dobre jedzenie.”
- Wskrzeszenie miejskich targów - przykład miasta Preston.
“Być może najbardziej dumny symbol odrodzenia Preston znajduje się naprzeciwko ratusza, gdzie na historycznym miejskim rynku zamiast bezimiennego gotowego monolitu wyciągającego pieniądze z miasta, stoi wielokrotnie nagradzany stary zadaszony targ, pieczołowicie odrestaurowany przez lokalne firmy (…) gdzie okoliczni mieszkańcy znowu mogą zaopatrywać się w regionalne produkty.”
- Serwowanie jakościowych dań ulicznych.
“ (…) każdy, kto przechadzał się przez targ, ten doświadczał, jaką moc ma żywność w kształtowaniu i ożywianiu przestrzeni. Życie publiczne w naszych miastach i miasteczkach kręciło się wokół pożywienia i można by je zrewitalizować dzięki odradzającej się kulturze jedzenia, co już stało się w przypadku najnowszych trendów w kierunku jakościowych dań ulicznych, w takich miastach jak Londyn i Portland w stanie Oregon.”
- Farmy miejskie - przykład “Brooklyn Grange” na dachu budynku starej stoczni w sercu Brooklyn Navy Yard.
“Dzisiaj Brooklyn Grange produkuje rocznie niemal 23 tysiące kilogramów ekologicznych produktów, które sprzedaje na lokalne rynki, do sklepów i restauracji, oraz bezpośrednim odbiorcom prosto ze straganów na dachu.”
Jak zauważa autorka, dzięki takim inicjatywom, nad rolą jedzenia w perspektywie miejskiej zastanawiają się też architekci i planiści. Planowanie żywnościowe staje się popularnym trendem w projektowaniu miast i rejonów np.
“Brytyjska pracownia architektoniczna Viljoen and Bohn proponuje (…) zapełnianie pustych miejskich przestrzeni, takich jak parkingi i pobocza, miejskimi farmami (…).”
Przeczytaj też: To ważny dodatek do rozwijającej się literatury na temat architektury i urbanistyki przyjaznej ludziom” – recenzja książki „Miasto życzliwe”
Przeczytaj recenzję książki Sitopia i wygraj książkę
Jeśli dotarłeś do tego momentu, mamy dla Ciebie niespodziankę. Wystarczy, że w komentarzu pod tym artykułem napiszesz, dlaczego chciałbyś przeczytać książkę “Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat”. Autorowi najciekawszej wypowiedzi prześlemy tę pozycję w formie e-booka. Na Wasze odpowiedzi czekamy do 6.06.2021 r. do godziny 23:59.
Na koniec przypomnijmy jeszcze, że “Sitopia” jest ósmą książką z serii MIASTO SZCZĘŚLIWE, która porusza ważne obszary współczesnego życia miejskiego. Celem tej kolekcji jest inspirowanie i dawanie argumentów w dyskusji nad współczesnymi problemami. Twórcą serii jest wydawnictwo Wysoki Zamek .
To też Cię zainteresuje:„Jak rowery mogą uratować świat” – recenzja książki Petera Walkera i konkurs
POLECANE WPISY
ARCHIWUM
TAGI
architektura Architektura & Biznes Architektura Krajobrazu blog o architekturze blog o małej architekturze Budma design Dobry Wzór donice miejskie eksperci inspiracje Jan Gehl Katowice komserwis komserwis producent małej architektury Komserwis Trzebinia konkurs kosze na śmieci kosz na śmieci kraków książka o architekturze mała architektura mała architektura komserwis meble miejskie meble miejskie komserwis miasto producent małej architektury producent mebli miejskich przestrzeń przestrzeń publiczna smart city stojaki rowerowe Stowarzyszenie Architektury Krajobrazu street furniture tablice informacyjne Targi Budma wrocław wydarzenia architektoniczne wydarzenia architektura Wydawnictwo Wysoki Zamek ławka ławka miejska ławka parkowa ławki miejskie ławki parkowe